Saanen keçileri, sıcaklarından klimayla korunuyor

Ana vatanı İsviçre olan Saanen keçileri, Adıyaman'ın kavurucu sıcağından klimalarla korunuyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 7 yıl önce hobi olarak başladığı Saanen keçi yetiştiriciliğinin 3 yıldan beri ticaretini yapan işletme sahibi Növfel Bozdoğan, soğuk iklime alışkın olan keçileri serinletmek için çareyi klimada buldu. 500'e yakın keçinin bulunduğu Camgazi Barajı yakınlarındaki çiftlik, merkezi sistem klima ile soğutuluyor. Etrafı yarı açık olan çiftliğin tavan kısmı merkezi klima sistemiyle serinletilirken, keçiler soğuk havanın geldiği kısımlarda duruyor. Növfel Bozdoğan, İsviçre'nin soğuk ikliminden gelen Saanen keçilerinin Adıyaman'ın sıcak iklimine alışamaması üzerine çareyi klimalarda bulduğunu ve üç yıldan beri klimalarla soğutma yaptığını, ancak geçen yıllarda günde 10 saat çalıştırırken, bu yıl klimaların en az 20 saat çalıştırıldığını söyledi. Bozdoğan, şöyle konuştu:

"Biz bunu hobi ile başlattığımız için bunun önceden çok fizibilitesini yapamadık. Soğuk iklim keçisi olduğu için aslında bu Çelikhan ilçesinde de olabilirdi. Balıkesir, Çanakkale, Bolu gibi illerimizde çok yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Adıyaman'a getirdiğimiz zaman hayvanlar sıcaklara dayanamayınca tesisimize klima taktık ve klimayla soğutmada başarılı olduk. Hayvanların her geçen gün süt verimi arttı."

"Adıyaman'da 42-44 derece sıcaklık var. Sulu klimalarla tesisin içerisini soğutmaya çalışıyoruz ve bunda da muvaffak olduk" diyen Bozdoğan, geçen sene klimanın günde 10 saat çalıştığını ama şu an günde 20 saat çalıştığını kaydederek, "Gece geç saatlere kadar bu klimalar içeriye devamlı soğuk hava üflüyor. Böylelikle de keçiler rahat etmiş oluyor ve strese girmiyorlar. Bunlar da insan gibi canlı varlık; susadığı zaman strese girer, aşırı sıcaklıktan strese girer, bakıcı değiştiği zaman strese girer. Strese girdiği zaman da süt verimleri düşer. Şu an süt verimi iyi" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber